Stell av kaktuser

På HomeLiving har vi ut stort utvalg planter og kaktuser i både store og mindre format, se mer her! Kaktuser er spennende og enkle planter som skaper kontraster i hjemmet.

 

 

På fredag har vi Supersalg på kaktuser og da kan det være kjekt å ha lest seg litt opp på stell av plantene :-).

Med tanke på at kaktuser og sukkulenter har sitt opphav i Amerika og Mexico er det ikke rart at de er glade i sol og varme. Er man ikke blant de heldige som har drivhus, vil en lys plass i vinduskarmen fungere fint. Bare husk på at nordvendt vindu ikke er å anbefale for de fleste arter, unntatt påske- og julekaktus.

Mellom november og mars er de fleste kaktuser og andre sukkulenter i vinterdvale. I denne perioden skal plantene få hvile i tørt og kjølig rom hvor temperaturen er mellom 6-12 grader. Da vokser ikke plantene og de trenger denne hvilen for å komme i blomst til vår og sommer. Egnet sted for kaktusene er for eksempel i trappehuset, eller en kjeller med tilleggsbelysning. Hvis du lar plantene stå i romtemperatur i løpet av vinteren må de få litt vann av og til.

Når våren kommer, sånn i slutten av mars, og kaktusene skal ut av vinterdvalen, starter man først med å spraye dem med lunket vann på varme dager. Etter hvert økes vanningsgraden forsiktig. Fra midten av mars til begynnelsen av september vanner man kaktusene en gang i uken. Er været kjølig kan man med fordel drøye litt med vanningen. Husk at kaktusene i sitt opprinnelige klima kan gå uten regnvann i lange perioder. Det gjør kaktusene til en veldig enkel plante, og du kan uten krise reise fra de i noen uker. De klarer seg flere uker uten vann, også i vekstperioden. I sommermånedene, mai til august, trenger plantene gjødsel. Det er nok å tilføre spesialgjødsel for kaktuser ved hver tredje vanning.

Etter hvert som plantene vokser må de pottes om. Vokser kaktusen svært langsomt kan den pottes om med 2-3 års mellomrom. Dette bør gjøres hvis man vanner med vann fra springen. PH-verdien i springvannet gjør at det hoper seg opp salter i subtratet og pH-verdien stiger. Ompottingen kan med fordel skje på våren, før plantene kommer i vekstfasen. Det er viktig å ikke vanne plantene rett etter de er pottet om, for da kan røttene råtne. Det beste er å vente minst en uke før første vanning slik at eventuelle skadede røtter kan komme seg først.

Hvis du bruker for eksempel Weibulls så- og kaktusjord er det lurt å tilsette 25% akvariesand ( kvartssand uten kalk) for å forbedre vannføringen.

Kom gjerne til vårt Showroom i Skiptvet og se både kaktuser, trær og planter!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *